Det glutenfrie køkken

Så let får du en glutenfri kost!

INTOLERANCE FOR GLUTEN: Jeg tænker tilbage på glade dage tilbage i 90’erne med gang i toasteren med det fnuglette hvide brød, dampende varmt hvidløgsbrød til gæstemiddage og sandwicher på jobbet. Det fik en brat afslutning, da jeg pludselig ofte blev syg og havde problemer med maven. Da jeg endelig droppede alt korn i kosten, forblev jeg til min forbløffelse rask.

I hvilke kornsorter er der egentligt gluten?

Gluten er et protein, som er i kornsorter som fx hvede og rug. Så jeg lagde franskbrød, flutes og rugbrød på hylden. Selv spelt var det slut med. Jeg vinkede farvel til havregrøden. Den havde jeg ellers nydt, siden jeg var barn. Den dejligt knasende musli var endvidere en saga blot. Jeg måtte bare glemme grahamsmel og byg. Snart var det også slut med smørrebrød på rugbrød.

Hvordan gluten intolerance påvirkede min krop

Min fordøjelse gik helt i baglås. Når jeg spiste kornsorter, kom det straks op igen eller jeg sad på “tønden” med en slags diarré. Så kunne der komme hovedpine, og jeg blev varm, som om jeg havde feber. Udmattelse fulgte og jeg var præget af symptomerne mentalt. Når jeg i lang tid udelukkede kornsorter, der var rig på gluten, så kunne jeg godt spise det fx til festlige lejligheder. Bare ikke til hverdag.

Hvad kan du bruge i stedet for gluten?

Det overraskede mig, at der faktisk var kornsorter og frø-arter, som jeg kunne bruge istedet for min elskede hvedemel. Jeg blev særligt glad for boghvede. Jeg kunne stadig spise popkorn, som jo er majs. Ellers kan du eksperimenterer med hirse, kikærter, ameranth, teff og kastanie. De kan alle købes som mel. Mandelmel er også et hit. Ris er heldigvis også glutenfri. Den proteinrige Quinoa prøvede jeg også kræfter med.

Hvad kan i stedet klistre en dej sammen?

Gluten bandt jo mine brøddeje og frikadeller samme, så nu måtte jeg gå i tænkeboksen og opfinde nye veje. Æg blev svaret som et godt bindemiddel i fx kager. Maizena (majsmel) blev det, der jævnede mine saucer.

Andre stivelsesrige alternativer, der også er fri for gluten, er mel af kartofler, majs og ris.

Hvorfor kan du blive “krop umulig” af gluten?

Jeg søgte viden og stødte på den gluten relaterede sygdom: Cøliaki. Cøliaki er intolerens overfor gluten. Symptomerne var bl.a. at slimhinden i ens tarm, bliver angrebet af ens eget immunforsvar i kroppen. Man kalder det derfor for en autoimmun sygdom. Skurken, der forårsager det, er: Gluten i kosten! Så er det, at man bl.a. kan få fordøjelsesproblemer, diarré og udmattelse. Jeg overlader til din læge at kan give den fulde beskrivelse af følgevirkningerne.  Jeg har så erfaret at når gluten så undgås i kosten kommer ens slimhinde i tarmen heldigvis stille og roligt i topform igen. Dejligt opmuntrende.

Få masser af opskrifter fri for gluten

Det tog år at få en fuldkommen glutenfri kost i dagligdagen. Jeg måtte opfinde menuer, være kreativ og gode råd var svære at få. Derfor vil jeg gerne dele mit research arbejde med dig. Her på siden, kan du finde de opskrifter, jeg bruger til at gøre hverdagen skøn med smagfulde glutenfrie himmelske retter. Enjoy!

Her er et smug-kig til en succesful debut på en glutenfrit hverdag:

Saftigt glutenfrit brød:

(1 brød)

Det skal du bruge:

  • 200 g fintrevne gulerødder
  • 200 g kikærter (fx på dåse fra Urtekram)
  • 50 g frø loppefrøskaller
  • 8 æg
  • 500 g broccoli
  • 50 g græskarkerner malet til mel
  • 180 g mandelmel
  • 0,5 g olivenolie
  • 1 tsk salt

Sådan gør du:

1. Åbn dåsen med kikærter. Hæld væden fra og  blend dem. Hæld kikærtemosen i en stor skål.

2. Findel din broccoli i en blender eller foodproccessor

3. Hæld de fintrevne gulerødder og din broccoli i skålen til kikærtemosen.

4. Tilsæt æg, mandelmel, loppefrøskaller, mandel- og græskarkernemelen. Rør drjen godt sammen.

5. Tilsæt olivenolie og salt.

6. Hæld dejen i en smurt rugbrødsform.

7. Bages i en forvarmet ovn på 180 grader i ca. 35 min.

8. Tag brødet ud af ovnen. Vend brødet ud og lad det køle af på en rist.

Velkommen til mit glutenfrie madunivers!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*